بسیاری از شرکت ها برای افزایش میزان سوددهی، جانماندن از فضای رقابتی و جلوگیری از ضررها و یا ورشکستگی در انبوه نوسانات فروش محصولات خاص خود سراغ توسعه محصول جدید میروند و محصولات جدیدی را به بازار عرضه میکنند.
اما سؤال اینجاست که شرکت ها چطور باید محصول جدید را برای توسعه محصول تشخیص دهند و چه مراحلی را باید طی کنند تا در مسیر توسعه محصول دچار شکست و ضرر نشوند. در ادامه ی مقاله با معرفی 6 مرحلهی مهم برای توسعه محصول موفق، همراه باشید.
1. ایده پردازی
اولین مرحله در توسعه محصول ایده پردازی و پرورش ایده است. شما باید ایده های زیادی را برای گسترش کسب و کارتان مطرح نمایید و از بین انبوهی از ایده ها و مقایسه ی آنها بهترین ایده را برای توسعه محصول جدید پیدا کنید. از منابعی که برای رسیدن به ایدههای جدید در اختیار دارید میتوان به محصولات مشابه تولیدات شرکتتان، محصولات شرکت های رقیب، محصولات محبوب حاضر در بازار و محصولاتی که متقاضیان دائمی و زیادی دارند اشاره نمود.
توجه داشته باشید که محصول جدید نباید شما را وارد بازار رقابتی کند که هیچ شناختی نسبت به آن ندارید زیرا شما را درگیر رقابتی سخت با برندهای جا افتاده و با تجربه میکند که شما را از اهداف خود دور میسازند. بنابراین بهترین ایده ها آنهایی هستند که مربوط به حوزهی کاری خودتان است و در آنها تجربه و تخصص کافی را دارید.
2. آزمایش ایده
در این مرحله ایده های بهتر و عملی تری که در ایده پردازی به آنها رسیدیم را بررسی میکنیم و آنها را از جهات مختلف مورد سنجش قرار میدهیم. از جمله موضوعاتی که باید در این سنجش مورد بررسی قرار دهیم شرکتهای دیگر تولید کننده ی محصول، فضای رقابتی، مقدار و کیفیت محصولات موجود در بازار، قیمت تمام شدهی تولید، تخمین حداقل و حداکثر سود و سایر فاکتورهای حائض اهمیت برای فروش یک محصول می باشد.
3. بازاریابی اولیه
وقتی ایده برای توسعه محصول ارزیابی موفقی داشت، میتوانید در مرحلهی بعد بازاریابی اولیه آن را انجام دهید. در این مرحله شما میتوانید پیش از شروع ساخت محصول جدید، شرایط بازار را برای محصول خود بررسی نمایید. به این صورت که ایده ی خود را در بازار تبلیغ میکنید تا میزان استقبال از آن را بسنجید.
این نکته را در نظر داشته باشید که محصول شما باید منحصر به فرد باشد و با سفارشی سازی آن مشتریان را متقاعد کنید که در مقایسه با سایر محصولات مشابه محصول شما بهترین پاسخ را به نیاز آنها میدهد.
البته پیش از استفاده از این روش مشکلات آن از جمله سرقت شدن و کپی ایده توسط رقبا و یا هزینه ی زیاد احتمالی این کار را در نظر بگیرید در صورت بیشتر نبودن منفعت آن از ضررها از این مرحله صرف نظر کنید.
تثبیت موقعیت محصول
در مسیر توسعه محصول شما باید علاوه بر درک نیازهای مشتری، از رقبای خود جلو بزنید. با تمرکز بر روی کیفیت، اعتبار و ارائه خدمات به مشتریان خود، محصولتان را برای مشتری به یک اولویت تبدیل نمایید که برایش بهتر از کالای رقبای شما باشد.
چرخهی عمر محصولات
حتی محصولات موفق هم معمولا در طولانی مدت نمیتوانند جایگاه برترین کالا را حفظ کنند. هر محصولی از زمانی که به بازار معرفی میشود تا روی کار آمدن محصول جدید، یک چرخه عمر دارد. با درک صحیح از موقعیت محصول تان در چرخهی عمر، میتوانید طوری بازاریابی آن را انجام دهید تا بیشترین فروش را داشته باشد.
4. تولید و توسعه محصول جدید
در طی این مرحله واحد تحقیق و توسعه (R&D) شروع به ساخت محصول جدید از ایده ی شما میکند. در این مرحله شما با سرمایهگذاری بر روی فرآیند تحقیق و تولید، عملی بودن ایده ی خود را مشخص میکنید و بهترین شیوهی تولید و قیمت تولید هر واحد محصول را به دست میآورید .
واحد تحقیق و توسعه در ابتدا ماکت یا نمونهای از محصول را برای شما میسازد تا آن را بررسی کنید و به مشتریان خود نشان دهید تا نظر آنها را بدانید. سپس نمونه ها را برای آزمایش و در شرایط آزمایشگاهی و شرایط میدانی مورد استفاده قرار میدهند تا کیفیت و ایمنی محصول را محک زده و به حد استاندارد برسانند.
5. بررسی موفقیت محصول
در این مرحله از توسعهی محصول شما دیگر محصول نهایی را به دست آورده اید و حالا زمان آن است که برای آخرین بار قبل از سرمایه گذاری عظیمی که در تولید انبوه آن میخواهید انجام دهید از استقبال مشتریان مطمئن شوید. بنابراین وقت آن است که نمونه های نهایی ساخته شده را وارد بازار کنید و آن ها را تبلیغ نمایید.
اگر محصول شما محصول خاصی باشد که بتوانید از اشانتیون های آن را به طور رایگان پخش کنید یا مثلا نرم افزاری باشد که دموی رایگان آن را بتوان در اختیار کاربران قرار داد گام بزرگی در تبلیغ شما خواهد بود.
در نهایت با آنالیز میزان استقبال از محصول جدیدتان زمان و مکانی که استقبال محصولتان بیشتر بوده را پیدا میکنید و اگر مشتریان استقبال مناسبی داشتند وارد مرحلهی تولید انبوه شوید.
نقش نرم افزار مدیریتی ERP در توسعه محصول
یکی از کاربردهای نرم افزار ERP یا مدیریت منابع سازمانی که با سازماندهی اطلاعات تاثیر بسیار زیادی در پیشرفت شرکت ها و کاهش هزینه ها و افزایش درآمد آنها دارد، برنامه ریزی و کنترل تولید است. توسعه ی محصول یکی از زیر مجموعه های ماژول برنامه ریزی و کنترل تولید نرم افزار ERP است که با آن میتوانید تمام اطلاعات لازم برای توسعه ی محصول را به طور مرتب و طبقه بندی شده و در کسری از ثانیه در اختیار داشته باشید تا بتوانید بهترین تصمیم گیری را داشته باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی ویژگی های نرم افزار erp و سایر قابلیت ها و ماژول های آن به بخش CyberERP در محصولات سایت رای دانا مراجعه نمایید.
6. تولید انبوه
در این مرحله تمام آمادگی ها برای عرضهی محصول جدید به بازار انجام شده و شما باید سرمایه ی خود را به تولید انبوه توسعه محصول اختصاص دهید و وارد رقابت محصول جدید شوید.
تجاریسازی
امروزه برای سرعت بخشیدن به بازار، بسیاری از شرکتها از تجاری سازی برای توسعه استفاده میکنند و در تلاش هستند تا شیوههای سریعتر، انعطافپذیرتر و همزمانتری را برای توسعه محصول بیابند. بخشهای مختلف شرکت با توجه به راهنمایی هایی که از تحلیل داده ها در نرم افزارهای مدیریتی به دست میآید در کنارمیمبممی دکنار هم کار میکنند و با انجام هم زمان مراحل توسعهی محصول، علاوه بر صرفهجویی در زمان و هزینه ها، موجب افزایش اثربخشی نیز میشوند.