تبادل اطلاعات بین شرکای تجاری – EDI در نرم افزار ERP

در طول دهه 1990 شیوه محبوب تبادل اطلاعات بین شرکای تجاری تبادل داده‌ها بصورت الکترونیکی (EDI) بود و تمامی تامین‌کنندگان اصلی نرم‌افزار برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP) قابلیت‌ EDI را به محصولات خود اضافه کردند. با این وجود از آنجایی که هر سازمان نیازمند EDI سفارشی‌سازی شده خود بود (برای ثبت اطلاعات در فرمت مخصوص خود)، هزینه راه‌اندازی بالا بود (نیازمند اجرای ارزش اضافی شبکه)، و انسجام یا استانداردسازی کمی وجود داشت، از این رو EDI به نتایج مورد انتظار نرسید و اکثر سازمان‌ها در فرآیند پیاده‌سازی سیستم‌های ERP از کارکرد EDI استفاده نکردند.

با ظهور فن‌آوری‌های اینترنت و اینترانت  از میانه دهه 1990 رشد فزآینده‌ای در تجارت الکترونیک (E-Commerce) رخ داد. تجارت الکترونیک شامل خرید (از جمله نیازهای تبلیغاتی، دعوت به مناقصه، مزایده معکوس و غیره)، و فروش کالا (از جمله مزایده الکترونیکی یا آنلاین، انتشار کاتالوگ الکترونیک)  و انجام فرآیندهای مرتبط بصورت الکترونیکی از جمله دریافت فاکتور، پرداخت، و نظارت بر عملکرد می‌شد.

پاسخ فروشندگان ERP: فروشندگان ERP چابکی لازم را برای پاسخ به نیازهای در حال تغییر نداشتند؛ بخصوص زمانی که مشتریان و تامین‌کنندگان نیازمند اطلاعات موجود در سیستم ERP پشت صحنه (بک‌اند) برای همکاری موثر، گردش بهتر اطلاعات و کاهش هزینه در چرخه تامین بودند. مشتریان خواستار اطلاع از وضعیت تامین، اطلاعات صورتحساب و رعایت ضمانت در محیط وب بودند در حالی که تامین‌کنندگان تقاضای اطلاعات آنلاین برای لیست موجودی، زمانبندی تامین و وضعیت پرداخت را داشتند. محصولات ERP معماری خشک و غیرقابل انعطافی دارند و هر گونه تغییر و توسعه نیازمند کدنویسی پیچیده  است و گذشته از این ایجاد ارتباط بین ERP بک‌اند و فرانت‌اند تحت وب تجارت الکترونیک کار چالش‌برانگیزی بود.

فروشندگان ERP با اضافه‌سازی ویژگی‌های جدید به محصولاتشان به این چالش پاسخ دادند. آنها برخی از عملکردها را داخل شرکت توسعه دادند اما همچنین از محصولات شرکت‌های ثالث مانند استورفرانت (Storefront) استفاده کردند. آنها گردش‌های کاری جدیدی توسعه دادند که نیازهای فروشندگان، مشتریان، حمل‌و‌نقل، توزیع‌کنندگان و بانکداران را در نظر می‌گرفت. این گردش‌های کاری تحت وب از طریق پذیرش استاندارهای جدیدی مانند جاوا و XML ممکن شد.

EDI در نرم افزار ERP
EDI در نرم افزار ERP

چالش دیگر تامین‌کنندگان ERP برای توسعه محصولات تحت وب مسائل امنیتی مرتبط با تراکنش‌های تجارت الکترونیک بود که توسط شبکه خصوصی مجازی (VPN) در بستر اصلی اینترنت فراهم می‌شد.  برای این کار شرکت‌ها مجبور به پذیرش و استفاده از ابزارهای تایید اعتبار (تصدیق)، گواهی دیجیتال، تراکنش‌های الکترونیک امن (SET) و حفظ رازداری از طریق رمزگذاری کلید متقارن یا رمزنگاری کلید عمومی شدند.

تراکنش‌های تجارت الکترونیک را می‌توان به صورت خرید و فروش الکترونیک بخصوص در محیط تراکنش بین کسب‌وکارها طبقه‌بندی کرد. برخی از این جزئیات در زیر آورده شده است:

خرید الکترونیک — یکی از موارد موردنیاز خرید الکترونیک یک سازمان در زیر آورده شده است:

  • پیشنهاد یا مناقصه الکترونیک از جمله انتشار، تسلیم، تهیه فهرست کوتاه شده یا نهایی، ارزیابی و پاداش. امکان ارزیابی قراردادهای خدمات یا IT از جمله ماتریس ارزیابی پیچیده.
  • رعایت و قبول تعداد و کمیت موردتوافق در برابر تعداد مورد درخواست، در نظرگیری و لحاظ تعداد مورد درخواست برای کسب تخفیف‌های تعداد و کمیت مورد توافق
  • امکان انتشار و بروزرسانی کاتالوگ الکترونیک فروشندگان.
  • بررسی و شکافت تحلیل مورد استفاده برای تصمیمات راهبردی، مدیریت ارتباط تامین‌‌کننده و کاهش خرید تک‌رو (خرید داخلی بدون رعایت فرآیند استاندارد خرید)
  • امکان مزایده معکوس از طریق بازار کسب‌و‌کارها

برای تحقق موارد بالا، فروشندگان و تامین‌کنندگان ERP یکپارچگی فرانت‌اند وب را با ایجاد تقاضا (ماژول برنامه‌ریزی)، آماده‌سازی سفارش خرید (ماژول خرید)، دریافت کالا (ماژول انبار)، پرداخت (ماژول پرداخت حساب) و با استفاده از سیستم بک‌اند ERP انجام دادند.

فروش الکترونیک – بزرگترین تغییری که توسط تجارت الکترونیک در رابطه با فروش و بازاریابی کالا انجام شده، ایجاد کانال‌های فروش جدید تحت وب است. چنین تحولی از طریق افزایش فروش، افزایش دسترسی به بازار از جمله بازارهای بین‌المللی، تقویت وفاداری مشتری و کاهش هزینه تراکنش‌ها بر بخش‌های فروش تاثیر گذاشته است.

فروش الکترونیک ارزش (خرید) را در رابطه با فرآیند‌های کسب‌وکار پیش‌رو افزایش می‌دهد:

  • دسترسی سریع به مشتری و شیوه‌ای شفاف از طریق فرآیند مزایده الکترونیک.
  • پردازش به موقع سفارش از طریق برنامه‌های تحت وب استورفرانت.
  • بررسی اطلاعات هویتی مشتری.
  • سازماندهی ارسال از طریق ارسال توسط نزدیک ترین توزیع‌کننده.
  • فراهم‌سازی امکان چک کردن وضعیت سفارش توسط مشتری از طریق وب.

برای تحقق موارد بالا، یکپارچه‌سازی سیستم وب با سیستم ERP بک‌اند انجام شد. قبل از پذیرش سفارش، ATP یا وضعیت دسترسی کالا با استفاده از ماژول برنامه‌ریزی تایید می‌شود. برای اعلام قیمت، ارسال کالا و دریافت مبلغ، فروش، ذخیره در انبار و حساب‌های دریافتی ماژول‌های سیستم ERP یکپارچه شده‌اند.

برخی دیگر از مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مقالات

آخرین شماره نشریه دانا

keyboard_arrow_up